de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Vera onbekend
Bognar, Rob

Catalogus nummer: 6740
Aantal dames: 1
Genre: toneelspelen
30 tot 60 minuten

Een zeer indringend en confronterend toneelstuk. Dé ultieme uitdaging voor actrice en regisseur om aan de prachtige doorleefde tekst een theatrale vorm te geven.

Het stuk laat de worsteling zien van een jonge vrouw die net haar moeder verteld heeft over het incest-verleden met haar vader.

Inleiding:
Het was in begin 2004 dat een lokale krant een onbeduidend berichtje plaatste over de opname van een 31-jarige alleenwonende vrouw in een psychiatrische inrichting. Ze was suïcidaal. Niemand van haar kennissen en vrienden had ooit iets gemerkt. Ze kenden haar als een charmante, evenwichtige vrouw die nauwe contacten onderhield met haar familie en die voor anderen altijd hulpvaardig was .Er werd iets gefluisterd over incest, maar dat kon niet veel met haar opname te maken hebben. Die incest lag immers ver achter haar, was inmiddels meer dan 20 jaar geleden.

Verhaal:
Voorgegeven: Alhoewel haar moeder veel aandacht eist, komt Vera na de dood van haar vader eindelijk toe aan wat meer leven voor zichzelf. Na op een incestverwerkingsgroep geconfronteerd te zijn met de diepe, verwoestende werking van het verleden op haar heden, heeft Vera de moed verzameld om haar moeder over het grote geheim, de incest op de hoogte te brengen. Ze wil af van haar (soms letterlijke) verkramping en het verleden verwerken. Tegen het advies van broers en zusters in praat zij met haar moeder. Vanzelfsprekend loopt dit niet al te gestroomlijnd. Vera vlucht weg en wacht thuis op de reactie van haar moeder: ongetwijfeld weer een telefoontje , ongetwijfeld weer een brief. Die brief komt dan ook: juist op de dag dat Vera bij haar thuis een karaoke-voorstelling geeft tussen de schuifdeuren .Als de brief in de bus ploft, leest zij de brief eerst met vreugde, dan met verbijstering. Het stuk begint met de karaoke-voorstelling. Vera probeert te vergeten , maar de inhoud van de brief, de eisen die haar moeder stelt, de rechten die de moeder meent te hebben, het totale onbegrip, blijken op Vera's geest een fnuikende uitwerking te hebben. Voor de eerste keer in haar leven doet Vera een wezenlijk beroep op haar moeder en zij krijgt de kous op haar kop. Vera weet zich geen raad, voelt voor en tegen. Niks kous op de kop: ze had haar moeder nooit zo mogen kwetsen . Vera ervaart zich aan alle kanten ambivalent. Er komen telefoontjes van de familie, van de moeder. Telefoontjes, die op geen enkele manier rekening houden met Vera's kwetsbaarheid. Alle activiteiten van de familie zijn erop gericht de oude, veilige rolpatronen te herstellen. Het geeft Vera een nog scherper zicht op de voedingsbodem waarin incest kon gedijen. Bijna vanzelfsprekend dat die teelaarde nu opnieuw weer ontstaat. Gelukkig dat vader dood is. Vera beseft zich verraden, maar ondanks dit inzicht heeft ze het vervreemdende gevoel dat haar vader woest en dwingend meekijkt. Het verraden geheim, ze heeft haar vader in de steek gelaten en verraden, ze heeft haar moeder in de steek gelaten en verraden, ze heeft vooral verraad gepleegd aan zichzelf, Vera straft zichzelf....

Personage: Vera, een jonge vrouw
stemmen van Vera's moeder, vader, broer en andere gezinsleden: soms afzonderlijk, soms door of naast elkaar)NAAR MIJN ZICHTZENDING>