de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Zoek de zon op! (Finding the sun)
Edward Albee

Catalogus nummer: 9116
Aantal dames: 4
Aantal heren: 4
Genre: toneelspelen
60 tot 90 minuten

60 min.

vert. Machteld Vos de Wael

Het is een warme zomerdag. De zon lokt acht mensen naar het strand, die twee aan twee arriveren.  Het zijn drie echtparen en een moeder met haar zoon. Het lijkt een ontspannen dag te worden met alledaags gebabbel, maar gaandeweg drijven onderhuidse spanningen naar de oppervlakte. De meeste strandgangers zijn geen onbekenden voor elkaar.  Benjamin en Daniel,  getrouwd met   respectievelijk Abigail en Cordelia, hebben ooit samen een liefdesrelatie gehad.  Henden, de man van het oudere stel is de vader van Daniel, en zijn vrouw Gertrude is de moeder van Cordelia: kinderen uit eerdere huwelijken. De vroegwijze Fergus en zijn moeder Edmee hebben geen familierelatie met de anderen, maar raken snel betrokken omdat Fergus ongegeneerd vragen stelt en Gertrude er een handje van heeft om haar neus in andermans zaken te steken.
Het spel ontwikkelt zich als een opeenvolging van korte dialogen en af en toe een monoloog naar het publiek. De lichte en humoristische toon van de gesprekken contrasteert met de onderliggende  problemen rond seksuele relaties. Hebben Daniel en Benjamin nog iets met elkaar? Is er iets tussen moeder en zoon? Kan een puber als Fergus de ruimte vinden om te experimenteren?
De gebeurtenissen op het strand volgen de baan van de zon langs de hemel. De zon, als symbool van leven, komt op, schijnt volop, verdwijnt achter een wolk, laat zich weer even zien, en gaat uiteindelijk onder.
NAAR MIJN ZICHTZENDING>