de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Huwelijk in kwadraat
Ada Volmer Weijland

Catalogus nummer: 8124
Aantal dames: 2
Aantal heren: 2
Genre: blijspelen / komedies
tot 30 minuten

Els is bang haar man, Tom, te verliezen aan Janet, een jonge aantrekkelijke vrouw die in de straat recht tegenover Tom en haar is komen wonen. Els gebruikt een kleine operatie in het ziekenhuis als aanknopingspunt om Tom te vertellen hoeveel zorg ze zich om hem maakt, in geval ze de operatie niet overleeft. Hij moet toch begrijpen hoe verschrikkelijk ze het voor hem zou vinden als ‘de verkeerde vrouw’ hem inpalmt.

Het duurt even voordat Tom begrijpt wat de bedoeling van Els is: Ze wil graag Tom’s belofte van trouw voor nu en tot in aller eeuwigheid. Tom, niet gespeend van humor, speelt het spel tot op zekere hoogte mee. Totdat hij de rollen omdraait en hij, op zijn beurt, van zijn vrouw eist dat ze na zijn hemelvaart niet met twee van zijn vrienden aanpapt. Hij zet zijn eis kracht bij door te zeggen dat hij zijn matras mee zijn kist inneemt, zodat daar geen andere man komt op te liggen en dat hij dat bij de notaris vastlegt.

Het gesprek dat zo rustig is begonnen, ontaardt in ruzie. Op het hoogtepunt van de ruzie komen Pien en Max binnen, beiden verkleed als clown. Ze komen hun moeder en vader ophalen voor een afgesproken clownsfeestje bij vrienden. Als Els bij haar dochter steun hoopt te krijgen voor het gedrag van haar vader, pakt dat heel anders uit dan Els verwacht.
NAAR MIJN ZICHTZENDING>