de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

De Vliegende Hollander
Jan Veldman / Machteld Vos de Wael

Catalogus nummer: 8126
Aantal dames: variabel
Aantal heren: variabel
Genre: blijspelen / komedies
avondvullend

De vliegende Hollander gaat over de bekende mythe van het vervloekte schip, dat nergens een haven binnen kan lopen. In een verschrikkelijke storm dreigt de hele bemanning van het schip om te komen. Een pact met de duivel redt hen, maar wel met de verplichting om tot in eeuwigheid rond te zwerven over de oceanen. De enige uitweg is het vinden van een vrouw die bereid is zeven jaar te wachten op haar Schipper. Senta woont op een eiland met haar ouders en zuster. Een dichter maakt avances naar haar, evenals een stokoude architect, maar zodra Senta de Schipper ontmoet, in de korte tijd dat hij aan wal is, raakt ze tot over haar oren verliefd. Ze belooft hem trouw. Maar als hij na zeven jaar terugkeert vindt hij haar terwijl ze op het punt staat de dichter te kussen. Ze heeft spijt, en moet weer zeven jaar wachten. Ondertussen is de architect bezig met een megalomaan bouwproject. Het stort in en de zuster van Senta, die net met de dichter trouwt, vindt de dood. Senta wordt een zonderling. Ze trekt zich terug op het strand in een klein hutje waar ze geleidelijk tot een heilige wordt die genezende krachten bezit. Ze verlangt wanhopig naar haar schipper. Ook op het schip heerst de wanhoop. Alle pogingen om de dood te vinden leiden tot niets.

Als blijkt dat Santa zelfs doden kan genezen, eist iedereen haar op. Dan ver-schijnt de Hollander. Zijn zwerven en haar wachten is voorbij. Hij redt haar uit de menigte en beide verdwijnen voorgoed. De bemanningsleden vinden ein-delijk de dood, waar ze zo naar verlangden.

Het stuk heeft een licht absurdistische ondertoon, en speelt zich af in de huidige tijd. Egocentrisme versus zelfopoffering is een belangrijk thema.


In moderne bewerking door Machteld Vos de Wael.NAAR MIJN ZICHTZENDING>