de toneelcentrale
toneeluitgeverij
logo2.jpg

Scrooge
De Groot, Frederik

Catalogus nummer: 8285
Aantal heren: 1
Genre: kersttoneel
30 tot 60 minuten

Het plan was het kerstverhaal 'A Christmas Carol ' geschreven door Charles Dickens in mijn woonplaats Hoorn op te tuigen en met veel sneeuwvlokken een uitbundige opvoering te geven. Zoals zo vaak in ons prachtige theatervak zat ik enige tijd later met mijn vrouw Marja gedesillusioneerd aan de keuken tafel: 'Geen spectaculaire kerstvertelling in Hoorn!', luidde een krantenkop. 

Doch dankij een bewerking van de bekende regisseur, acteur Bruun Kuijt, heb ik een monoloog gemaakt, waarin Ebenezer Scrooge zijn verhaal aan de hand van door hem zelf -slecht!- gespeelde karakters een aantal dialogen heeft met o.a. zijn neef, zijn klerk Cratchit en -niet te vergeten- zijn plaaggeest, die hem ten lange leste zal verlossen van zijn miserabel egocentrisch bestaan. Een bestaan dat zo schril in contrast staat met de viering van de geboorte van het kindje Jezus te Bethlehem.

Wat hier voor u ligt, is een speelse bewerking, die ondanks de vrijheid die de speler binnen dit concept kan ontwikkelingen, toch de essentie van relaas, deze boodschap, raakt. Veel plezier!

Frederik de Groot

 


Vanzelfsprekend naar Charles Dickens' klassieke A Christmas Carol, maar nu als sfeervolle monoloog, waarmee creatieve duizendpoot Frederik de Groot al jarenlang succes oogst.NAAR MIJN ZICHTZENDING>