TIPS & TRUCS

 

DE RECHTER MUISKNOP IS JE BESTE VRIEND!

Op je muis (of boven het touchpad) heb je links een knop, waarmee je keuzes bevestigt, maar er is ook een rechter knop... Als u daarop klikt, krijgt u een zogenaamd contextueel menu met extra opties, waar u op dat moment het meeste aan heeft. En op onze website is dat een heel handig knopje, want zodra u een aantal toneelstukken gefilterd heeft op genre, duur en/of overige opties, bent u op een pagina beland met de selectie van toneelstukken, die aan uw wensen voldoen.

Gebruik bij elk getoond toneelstuk de rechter muisknop en kies de optie 'link openen in een nieuw venster' om een apart detailpagina van dat toneelstuk te openen zónder uw selectie kwijt te raken! Dat kunt u dan bij elke getoonde titel doen, waarna u beslist om zo'n detailpagina direct weg te klikken (omdat het toneelstuk toch niet aan uw verwachtingen voldoet) óf om het toneelstuk in uw winkelwagen te stoppen om de detailpagina daarna te sluiten. Makkelijk toch?

 

HET ZOEKVENSTER

Ein-duh-luk kunt u op trefwoorden zoeken binnen onze site! Daarmee kunt u niet alleen gericht op een titel of auteur zoeken, maar ook op thema’s!

Of zoek direct op subgenre’s, zoals tragi-komedie, komische thriller, spannende tragedies, seniorentoneel of monoloog.

 

DE FILTERS

Er zijn dus vijf filters: ‘aantal spelers’, ‘aantal dames’, ‘aantal heren’, ‘specificatie rollen’, ‘mise-en-scène’ en ‘predikaat’.

Het zal u niet ontgaan zijn, dat we in ‘inclusieve’ tijden leven. Als het voor uw gezelschap dus niet uitmaakt door wie een rol ingevuld wordt, zoek dan alleen op het gewenste aantal personen. Let wel: ga er bij toneelstukken van buitenlandse oorsprong vanuit dat u geen volledige vrijheid heeft om de rollen nar eigen inzicht in te vullen. Een schrijver als Samuel Beckett is er om berucht, dat hij zijn toneelwerken gespeeld wilt hebben, zoals hij ze heeft geschreven. En zo zijn er meerdere. En auteursrechtelijk is dat ook geen strijd die u wilt voeren. Heeft u vragen, dan informeren wij u graag naar de mogelijkheden.

Als u eens wist hoe vaak ons gevraagd wordt naar een toneelstuk met een ander decor dan een huiskamer, dan kunt u die vraag dankzij het filter ‘mise-en-scène’ vanaf nu zelf beantwoorden. En opties binnen dat filter zijn ook te combineren. Handig zijn de opties over het tijdsbeeld (vroeg historisch: van 1900 tot 20 jaar geleden, laat historisch: alles voor 1900) als u voor de verandering iets in een historische setting wilt spelen.

Met het filter ‘predikaat’ kunt u makkelijk de krenten uit de pap vissen, hetzij de voormalig beroepsstukken, hetzij de literaire klassiekers.

Maar speel vooral met de diverse filters. Doet u iets verkeerd, klik dan op het logo (midden bovenaan) of op één van de lichtgrijze genres aan de linkerzijde om ‘opnieuw’ te beginnen.

 

TONEELSTUKKEN: OVERIG (30’-90’)

Hoogstwaarschijnlijk zoekt u óf een kort toneelstuk (tot 30 minuten) óf een avondvullend toneelstuk (ca. 90 minuten of langer). Dus wat heeft u dan aan de categorie toneelstukken van 30 tot 90 minuten?

Nog afgezien van de mogelijkheid dat u een kort toneelstuk zoekt, dat weer niet té kort is, kunt u in deze categorie ook twee toneelstukken kiezen om er een avondvullende voorstelling van te maken. Oftewel ‘Back to back’: een kort toneelstuk voor en een kort toneelstuk na de pauze. Er zijn namelijk zo veel geweldige toneelstukken die zich daar bij uitstek voor lenen, dat we u die mogelijkheid niet wilde onthouden!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »